Als niets meer helpt
dan kunnen wij alleen nog maar zorg en liefde geven!
Contact
Als niets meer helpt
dan kunnen wij alleen nog maar zorg en liefde geven!
Contact
Als niets meer helpt
dan kunnen wij alleen nog maar zorg en liefde geven!
Contact
Als niets meer helpt
dan kunnen wij alleen nog maar zorg en liefde geven!
Contact
Previous slide
Next slide

De vrijwilligers

Mede door de inzet van vrijwilligers is ‘t Hofje een thuis voor de bewoners, hun familie en vrienden. De VTZ (Vrijwilligers Terminale Zorg) is onderdeel van het Meldpunt Vrijwilligers Zorg in Lelystad.

Dit is een gespecialiseerde hulpverleningsdienst op het gebied van de informele zorg. De VTZ en zorgorganisatie Coloriet (waarvan Coloriet de Hoven een onderdeel is) zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan over inzet in ’t Hofje.

De vrijwilligers zijn geen vervanging van de professionele hulp, zij verrichten daarom geen verpleegkundige handelingen. Ze treden op als gastvrouw, ze bieden sociale, emotionele en praktische ondersteuning aan de bewoners en hun familie. Het “er zijn” is daarom ook een belangrijk aspect van de zorgvisie. Ze zijn overdag en ‘s avonds aanwezig in ’t Hofje; als de situatie erom vraagt, zijn zij er ook in de nacht.

De vrijwilligers van de VTZ kiezen heel bewust voor dit werk. Zij hebben een intensieve cursus gevolgd waarin communicatieve en praktische vaardigheden zijn aangereikt. De hulpvragen worden geëvalueerd om daaruit de leermomenten te halen.

De vrijwilligers en de professionals die werkzaam zijn in ‘t Hofje zijn complementair ten opzichte van elkaar, dat wil zeggen dat ze elkaar aanvullen.

Enkele ervaringen van vrijwilligers:

“Op kamer 301 ligt dhr. K. Hij verveelt zich, hij leest wat en hij praat graag. Als vrijwilliger maak je daar dan wel wat tijd voor. Maar dat kan niet al te lang of soms helemaal niet. 

Ik lees ‘s-morgens thuis mijn krantje. Als ik ‘s-middags ‘dienst’ heb dan neem ik mijn eigen krant voor dhr. K mee. Voor mij een kleine moeite, maar hij is er dolblij mee! 

Hoe eenvoudig is het om je zo even in te leven in leuke dingen voor de ander……. “

Ook van medewerkers leuke ervaringen:

Team het Hofje is ontzettend dankbaar voor etherische olie, een gift van vorig jaar. We hebben daar al mooie resultaten mee gehad.

 

1 daarvan zou ik willen vertellen.

We hadden een bewoner die heel erg misselijk was door zijn ziekte.Ik heb geleerd dat dit kan worden voorkomen door de olie gember CO2 te inhaleren. Ik voor die bewoner 3 druppels Gember CO2 en 3 druppels pepermunt op een zakdoekje gedruppeld. Onze bewoner kon steeds aan dit zakdoekje ruiken met als resultaat dat de bewoner nog maar 1x een pilletje tegen de misselijk wilde in de 5 dagen dat hij nog in leven was.

 

Dus nogmaals dank voor de donatie.”

en

 

“Enkele jaren geleden kregen wij bij het Hofje een nieuwe opname, genaamd M.

Echt een lieve dame die, als ik bij haar op de kamer kwam  meteen een wijntje aanbood. Het wijntje sloeg ik af, maar bleef wel gezellig bij haar babbelen

 

Vaak sprak ze over haar kinderen en kleinkinderen en vertelde dat op 5 december de hele bubs Sinterklaas bij haar op het hofje kwam vieren.

Ik wist dat ik die ochtend van 5 december bij de stichting “Sint voor elk kind” in de Agora zou gaan vrijwilligen. En heb de dienstdoende Sint gevraagd of hij na de Agora ff tijd had om bij M op het Hofje langs te gaan. Dat wilde hij met alle plezier.

 

Toen “Sint voor elk kind” was afgelopen ben ik snel naar de bakker gefietst en heb wat lekkers voor de kinderen gehaald. Meteen door naar het Hofje waar (toen ik aankwam) de Sint net uit de auto stapte. Ik belde snel naar boven en vroeg aan de verzorgende of de familie van M al boven was. Nee!! nog niet was het antwoord en ik schrok!

Ik wilde net ophangen en hoorde aan de andere kant van de lijn “ze komen net binnen”. Gelukkig dacht ik. Sint piet en ondergetekende snel naar boven en de kamer binnen van M.

Die sloeg haar handen voor haar gezicht en was zichtbaar verrast. Sinterklaasje kom maar binnen klonk het uit alle kelen.

Ik stond schuin achter M en zij stak haar hand naar mij uit die ik beantwoorde. Na een paar seconden heb ik de kamer verlaten en bleef het nog lang gezellig in de kamer van M.

 

Soms gebeuren er ook mooie dingen!!”

 

Wanneer u ook vrijwilliger zou willen worden, kunt u zich aanmelden bij info@welzijnlelystad.nl. Na ontvangst van uw bericht wordt er contact met u opgenomen.