LELYSTAD – Het is vrijdagavond zes uur als veel winkels aan het Palazzo in Lelystad hun deuren sluiten. Vier mensen richten hun open slaapvertrek dan in. Voor ‘t Hofje. Aijse de Vries zou het zo nog een keer doen, zegt hij zaterdagmorgen na een nachtje slapen in de open lucht.

De kou, vooral veroorzaakt door de wind, heeft hij samen met Matthé Bollen doorstaan. ,,Ach, je krijgt er zoveel voor terug. De mensen van ’t Hofje zijn zo dankbaar, ze lopen allemaal te glunderen.”

Vier mensen richtten hun open slaapvertrek in, pal naast de beddenwinkel van Woontex, vlak voor de etalages met warm aangeklede slaapkamers die van alle luxe zijn voorzien. De ruimte waar de sleep inn wordt gehouden is aanmerkelijk bescheidener. Twee bedden, een paar stoelen, een doos versnaperingen en een paar flessen ‘warmhouddrank’ worden geïnstalleerd. Er komt nog een mooie terrasverwarmer bij en een melkbus. Daar kunnen mensen de hele nacht euro’s ingooien. “We wilden een paar dingen bereiken. Ten eerste hebben we vier bedden nodig voor ’t Hofje. Daarnaast willen we publiciteit voor ’t Hofje en dat moet dan weer nieuwe donateurs opleveren.”Nachtbrakers voor palliatieve zorginstelling het hofje

’t Hofje is gevestigd op de derde etage van woonzorgcentrum De Hoven. Daar kunnen mensen de laatste fase van hun leven samen met familieleden doorbrengen in een huiselijke sfeer. Nu nog slapen familieleden op niet al te comfortabele veldbedjes. Bestuursleden van de Stichting Vrienden van ’t Hofje en de Lionsclub Lelystad hopen dat de sleep inn -24 uur doorbrengen in de open lucht- in elk geval wat geld oplevert. ,,De mensen van Woontex werden ‘gepakt’ door het goede doel en gaven ons meteen twee bedden”, zegt De Vries enthousiast. ,,Nog twee te gaan.” Zaterdagochtend wijst de thermometer nog net niet het vriespunt aan. Het is nog stil op het Palazzo als De Vries en Bollen de spullen aan het inpakken zijn. ,,Ja, het was koud, maar we hebben toch nog een paar uur kunnen slapen”, knikt Bollen. ,,Met een paar glazen wijn en de kachel erbij ging het nog wel. Het is al met al wel meegevallen.” De avond kwamen ze vlot door met een aantal mensen. Ook Rob Nijhof en Martien Rood maakten op dat moment nog deel uit, maar konden door verschillende omstandigheden de sleep inn niet tot het einde meemaken. De Vries en Bollen, beiden van het bestuur van de Vrienden van ’t Hofje, volbrachten de onderneming die enkele tientallen euro’s opleverde. ,,Ik denk dat veel Nederlanders het heel zwaar zouden hebben gehad.” De Vries werd echter het vaakst wakker van ‘geluidsoverlast’. ,,Je staat er versteld van hoeveel mensen er hier ’s nachts rondrijden. Zelfs een motoragent kwam hier nog een paar rondjes rijden.”